Στο πλαίσιο Ευρωπαϊκής Οδηγίας (Ε.Ε. 2022/2381) για την ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων στα Διοικητικά Συμβούλια,
ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, που προβλέπει την υποχρεωτική συμμετοχή συγκεκριμένου ποσοστού γυναικών στα ΔΣ των εισηγμένων εταιρειών.
Θεσπίζεται με Νομοσχέδιο η υποχρεωτική συμμετοχή των γυναικών στα Διοικητικά Συμβούλια των ανωνύμων εταιριών σε ποσοστό που δεν υπολείπεται του 25% του συνόλου των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και στο 33% για τις εταιρείες που απασχολούν 250 εργαζομένους και άνω και έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών τουλάχιστον 50 εκατομμυρίων ευρώ.
Πάγιο και κοινό στόχο του γυναικείου κινήματος αποτελεί η ισόρροπη συμμετοχή των φύλων στα πολιτικά και οικονομικά κέντρα αποφάσεων στην Ελλάδα.
Η ψήφιση του νομοσχεδίου για την ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων στα διοικητικά συμβούλια, μετά από σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έρχεται με σημαντική καθυστέρηση. Στην πράξη, αφορά επιλεκτική ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2022/2381 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, για την ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων στα διοικητικά συμβούλια Εισηγμένων Ανώνυμων Εταιρειών και όχι στις Μη Εισηγμένες ή τις Εταιρείες και τους φορείς του Δημοσίου, π.χ. τις ΔΕΚΟ. Η Οδηγία απαντά πλημμελώς στο χάσμα των φύλων σε όρους απασχόλησης, αμοιβών, αλλά και ως προς τη βία που υφίστανται οι γυναίκες στην Ελλάδα. Ας θυμηθούμε παράλληλα τρία σημεία:
Ο Δείκτης Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ισότητας των Φύλων, κατατάσσει τη χώρα μας στην 4η θέση από το τέλος, σε σχέση με την ισότητα.
Το ποσοστό γυναικών σε μέλη Δ.Σ. μεγάλων εισηγμένων εταιρειών, στη χώρα μας είναι στο 22,8% προς 77,8% της Ε.Ε.
Ως προς τις μέσες μηνιαίες αποδοχές στη χώρα μας, οι άνδρες αμείβονται σε ποσοστό 18% περισσότερο σε σύγκριση με τις γυναίκες, ως απόδειξη του έμφυλου χάσματος και της έμφυλης ανισότητας. Επίσης, η γυναικεία ανεργία που καταγράφηκε στην Ελλάδα το Νοέμβριο του 2024 άγγιξε ποσοστό υπερδιπλάσιο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη, σκαρφαλώνοντας στο 12,6%.
Στη χώρα μας, τέλος, να σημειωθεί πως είναι ελάχιστες οι επιχειρήσεις, όπου βρίσκει εφαρμογή η Οδηγία, καθόσον η πλειοψηφία των επιχειρήσεων μας είναι πολύ μικρές (644.264).
Το γυναικείο κίνημα εδώ και χρόνια διεκδικεί άλλωστε το 50/50. Συνεπώς, η ανάγκη για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη και ρεαλιστική εκπροσώπηση θηλυκοτήτων στα κέντρα λήψης αποφάσεων είναι επιβεβλημένη όσο ποτέ. Όπως επίσης πρέπει να ενταθεί ο αγώνας για μια πραγματικά συμπεριληπτική εργασιακή κουλτούρα στον ωκεανό των έμφυλων διακρίσεων κατά των γυναικών στη χώρα μας.
Περισσότερα στην τοποθέτηση της Βουλευτή Ευβοίας και υπεύθυνης Κ.Τ.Ε. Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ΠΑΣΟΚ, Κατερίνα Καζάνη.
Author:Βασιλική ΜελέτηΔεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Είναι τιμή η επιλογή μου στη θέση της Γραμματείας του Τομέα Ισότητας ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής. Ευχαριστώ τον Πρόεδρο Androulakis Nikos, καθώς και όσους στήριξαν την υποψηφιότητά μου και με εμπιστεύτηκαν. Αναλαμβάνω την ευθύνη και δεσμεύομαι να συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις στην προώθηση των πολιτικών του Τομέα Ισότητας.
Ο Τομέας Ισότητας ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής σχεδιάζει διαχρονικά αποτελεσματικές δράσεις παρέμβασης για τα θέματα ισότητας και τις γυναικείες συλλογικότητες. Στόχος αφενός να προωθηθούν βελτιωτικές νομοθετικές και θεσμικές ρυθμίσεις για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας και να εκσυγχρονιστεί η νομοθεσία για την αντιμετώπιση εγκλημάτων κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας. Αφετέρου να επικαιροποιηθούν δράσεις για την ισότητα σε τομείς προτεραιότητας, όπως η εργασία, η αντιμετώπιση της φτώχειας, η ανεργία, τα ασφαλιστικά δικαιώματα, οι γονικές άδειες, τα αναπαραγωγικά δικαιώματα, τα δικαιώματα σεξουαλικής υγείας και ο τομέας της εκπαίδευση. Μόνο με πρωτοβουλίες και δράσεις ο Τομέας μπορεί και πρέπει να συμβάλει στην αλλαγή της συλλογικής κοινωνικής συνείδησης γύρω από την Ισότητα.
Για το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής η Ισότητα αποτελεί στρατηγική επιλογή για μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.